7 råd som maxar din ekonomi när du driver företag

7 råd som maxar din ekonomi när du driver företag

  • Ekonomi
  • 18 Jan
    2018

När du helst vill fokusera på ditt företags verksamhet är kanske inte frågor som skatteavdrag och sjukförsäkring högsta prio. Men här finns pengar att spara. Vi delar med oss av sju viktiga råd för dig som vill maxa plånboken.

Om du någon gång startat eller drivit företag har du kanske insett att det finns lite av ett Moment 22 inbyggt i entreprenörskapet. Som nybliven företagare vill du ju helst undvika att arbeta med din administration allt för mycket. Istället vill du kunna fokusera på att bygga upp din verksamhet, så att du kan få in pengar i företaget och tjäna ditt uppehälle. Men samtidigt kan det faktiskt finnas pengar att spara om man gör rätt med sin ekonomi.

Under mina år som redovisningskonsult har jag identifierat några punkter som de flesta nyföretagare bör tänka på för att spara pengar såväl med företaget som privat.

1. Glöm inte sjuk- eller sjukvårdförsäkring

Det må låta banalt, men många passionsdrivna entreprenörer har en tendens att glömma bort sig själva. Dina anställda är ofta väldigt bra skyddade, men som entreprenör är det lätt att glömma sjukvårdsförsäkringen.

Men vad händer om du som nyckelperson blir akut sjuk? Det kan ju betyda katastrof för företaget. Därför kan försäkringar vara en bra sak att kolla upp. De flesta banker och försäkringsbolag har bra lösningar som går att skräddarsy efter dina behov.

2. Ge ränta på lånet

De flesta bolag behöver kapitaltillskott i början, och det är inte alltid självklart att vilja späda ut ägandet med riskkapital. Däremot kan det vara intressant att låna ut pengar till din egen verksamhet ifall det erbjuds en tydlig ränta. Vad som helst är som bekant bättre än att ha pengarna på banken.

Oavsett om det är dina egna pengar eller om du lånar av en rik morbror är det viktigt att ge marknadsmässig ränta på lånet. Enligt Skatteverket är en marknadsmässig ränta tre procent plus statslåneräntan, så låneräntan hamnar normalt mellan tre och fem procent.

Men kom ihåg att du inte bara kan sätta in dina pengar i företaget hur som helst och få ränta. Det måste finnas ett faktiskt lånebehov.

3. Dra av för hemmakontoret

Att jobba hemifrån blir allt vanligare, och i ett nystartat bolag kan gränserna mellan jobb och fritid som bekant luckras upp ganska ordentligt. Därför kan det vara bra att veta att hemmakontoret är avdragsgillt i ett aktiebolag.

Om du har behov av kontor i hemmet kan företaget alltså hyra det av dig till marknadspris och göra avdrag för det. Det kan också vara ett sätt att hålla nere lokalkostnaderna på stan när man växer med nytt folk. Den anställde med hemmakontor betalar 30 procent skatt på summan och tar upp det i sin deklaration.

 4. Glöm inte friskvårdsavdrag

En annan fördel med aktiebolag är att det går att göra avdrag för friskvård. Erbjudandet måste gå ut till alla anställda och är då en avdragsgill kostnad för företaget samt en skattefri förmån för den anställde.

Vanligast är förstås att man köper gymkort till sina anställda. Mer lyxrelaterade aktiviteter som spabehandlingar anses inte helt okej ännu, men det håller på att luckras upp lite. Nyligen blev till exempel både ridning, golf och segling klassade som friskvårdsaktiviteter.

Friskvård och fysisk aktivitet är alltid en bra investering för hela företaget, på både lång och kort sikt, då det gynnar både välmående och produktivitet. Men man måste inte göra storslagna satsningar − boka in en PT som kommer till företaget någon gång ibland istället.

5. Se över aktieutdelningen

Att genomföra en aktieutdelning är ofta skattemässigt förmånligt eftersom det beskattas med 20 procent. Ett sätt skulle därför kunna vara att kombinera en utdelning med punkt två, det vill säga att ta aktieutdelning med 20 procent skatt, för att därefter låna ut pengarna till företaget mot ränta.

Allt beror dock på vilket gränsbelopp du har i bolaget, så mitt tips är helt enkelt att se över saken ordentligt med en expert. Ta kontakt med en redovisningskonsult eller revisor och diskutera om det är något som behöver göras i närmaste bokslut för att få ett så högt fritt eget kapital som möjligt, under förutsättning att du vill ta ut maximal utdelning för året.

6. Dra av representationsmomsen

Att bjuda sina kunder och leverantörer på affärslunch eller brainstorming-middag är inte längre avdragsgillt. Däremot får du dra av momsen. Det är lätt att glömma bort, men momsen för representation upp till underlag på 300 kronor per person är avdragsgill.

Men det viktigaste är ändå att göra det som ger mest värde för bolaget. Behöver du representera för att få ditt bolag att växa – gör det. Sluta inte för att spara några kronor skatt.

7. Glöm inte reseräkningen

Om du reser iväg på event eller träffar en kund betalar ofta företaget resa och hotell, men du kan ändå ha rätt till skattefritt traktamente ifall du reser mer än fem mil utanför bostadsorten, så länge du sover över. Inom Sverige är beloppet 220 kronor för en heldag och 110 kronor för en halvdag, men åker du utomlands kan beloppen vara betydligt högre.

Det är förstås inga jättesummor, men om du reser mycket i jobbet under ett år kan det bli några tusenlappar skattefritt. Gör en reseräkning direkt när du kommer hem, för då blir det gjort. Glömmer du bort det går det ofta bra att ta det vid bokslutet. Glömmer du även det anger du dina resdagar senare när du deklarerar. Det blir bara inte lika förmånligt.

Och kom ihåg, principen är densamma med de resor du gör med egen bil.

Känns det jobbigt?

Om du vill ta genvägen förbi detta entreprenörskapets Moment 22 – alltså kunna fokusera fullt ut på din kärnverksamhet, men ändå spara pengar på smarta ekonomiska drag? Då finns det faktiskt en lösning.

Få reda på hur Wint låter dig slippa krånglig ekonomi och gör det superenkelt att vara företagare.

Anmäl dig till Wints mailutskick!