K10-blanketten hör till de mest invecklade delarna av deklarationen – inte minst för företagare som vill maximera möjligheterna till lågbeskattad utdelning. Och det finns goda skäl att ha koll på detaljerna. Missförstånd kring regelverket kan i längden göra att du inte utnyttjar ditt utdelningsutrymme fullt ut eller får en högre beskattning än nödvändigt. Här är tre vanliga missuppfattningar som ofta skapar osäkerhet bland företagare.
1. Utdelningen beskattas när du tar beslut – inte när vinsten uppstår
Det är lätt att tro att utdelning du tar baseras på vilket räkenskapsår bolaget gjort vinsten. Men för K10-blanketten är det något helt annat som styr: när beslutet om utdelningen faktiskt tas. Det spelar ingen roll vilket år som vinsten är upparbetad i årsredovisningen.
Det betyder att även om ditt bolag hade ett starkt resultat under exempelvis räkenskapsåret 2023, så kommer utdelningen beskattas under 2024 om bolagsstämman fattar beslutet i januari 2024. Tidpunkten för beslutet är alltså avgörande för vilket års K10 du ska redovisa utdelningen i.
2. Bara vid huvudregeln påverkas gränsbeloppet av fjolårets löner
Gränsbelopp – alltså det utrymme som styr hur mycket utdelning du kan ta ut med 20 % skatt – beräknas på olika sätt beroende på vilken regel du använder: förenklingsregeln eller huvudregeln. Förenklingsregeln ger ett fast belopp oavsett lön. Om du istället använder huvudregeln är det bolagets löner som avgör hur stort gränsbeloppet blir – och då är det lönerna från föregående år som räknas. Missförståndet är särskilt vanligt bland nystartade bolag. Många antar att löneuttaget under det aktuella beskattningsåret – till exempel 2024 – påverkar K10:an för samma år. Men så är alltså inte fallet om du använder huvudregeln.
När du använder huvudregeln krävs det även att flera villkor är uppfyllda för att löneunderlaget ska räknas: du behöver äga minst 4 % av aktierna och antingen du själv eller en närstående måste ha tagit ut tillräcklig lön under föregående år.
Vad som räknas som tillräcklig lön beräknas utifrån de totala kontanta lönerna i bolaget – inklusive eventuella dotterbolag.