När man jobbar med försäljning är det inte ovanligt att man jobbar mot en tydligt uppsatt målsättning. Det är faktiskt snarare mer regel än undantag. Ofta bygger ju en stor del av ett företags budget på att säljavdelningen kan dra in affärer av en viss storlek under en specifik period. För mig som jobbat med försäljning i flera år är det därför en självklarhet att sätta upp mål för mig och mina kollegor i Wints säljteam.
Men att jobba mot en målsättning borde inte bara vara unikt för säljavdelningar. Jag skulle vilja säga att alla mår bra av tydliga mål i sin vardag, vare sig du vill gå ner i vikt, lära dig en ny färdighet, springa ett lopp eller prestera bättre på jobbet. Här ger jag därför tre skäl till varför du som driver eget företag bör sätta upp mål för ditt företagande och för ditt och dina kollegors arbete.
1. Alla behöver någonting att sträva mot
Ett argument MOT att sätta upp mål är att det duger gott med att alla gör sitt bästa. Om alla i gruppen bara kommer överens om att gå in helhjärtat i alla situationer så kommer arbetet att bli så bra det kan bli – och då spelar det ingen roll om man satt upp ett mål eller inte.
Men faktum är att det inte är riktigt så enkelt. En specifik och mätbar målsättning innebär nämligen att hela gruppen får någonting att ta sikte på, någonting att enas om och en riktning för sitt arbete samt en anledning att gå till jobbet varje dag. Det gemensamma målet gör att man faktiskt kan prestera ännu lite bättre än vad man hade gjort om man “bara” bestämt sig för att göra sitt bästa – utan att veta vad det där “bästa” faktiskt ska leda till.
Ett gemensamt grundmål skapar en stark och drivande laganda vilket jag anser är ett måste om man vill bygga ett vinnande team. Ensam är inte stark, oavsett vad man jobbar med.
2. En målsättning entusiasmerar
En viktig grundbult både för mig med personalansvar och för Wint som bolag är att man ska ha kul på jobbet. Och kul innebär inte bara att vi har ett pingisbord i konferensrummet eller kan spela musik på kontoret. Nej, den riktiga glädjen kommer när vi lyckas skapa entusiasm för det vi gör. Och då kommer den där målsättningen in i bilden igen.
När vi lyckas sätta upp bra mål skapar vi entusiasm – att alla medarbetare brinner för det vi gör och ser ett värde i att nå våra mål. Jobbet blir ju dessutom mycket roligare om man ser att man som grupp är på väg att nå sina mål. Det skapar både driv, engagemang och glädje.
3. Vi vill skapa ett sammanhang
Inte nog med att en målsättning gör att vi presterar bättre och att vi blir gladare på jobbet. En tydlig och bra målsättning gör också att vi mår bättre som människor. Det beror på att den som jobbar utifrån en målsättning försätts i ett sammanhang – en plats där de känner att de kan göra skillnad och där de är med och påverkar. Du vet säkert själv att om du känner att du kan vara med och bidra till att en grupp når sina mål – att ditt jobb spelar roll – så blir du lite gladare och kan tänka dig att jobba lite hårdare. Du har ju blivit del av ett större sammanhang.
Enligt Timothy A. Pychyl är det dessutom så att målinriktade människor mår bättre. Han menar att den som gör framsteg på sina mål blir lyckligare och att den lyckokänslan i sin tur har potential att stimulera målinriktade beteenden, vilket leder oss till att uppnå ännu fler av våra mål. En väl formulerad målsättning kan på så sätt bli en positiv spiral som gör att dina medarbetare blir både lyckligare och presterar bättre.
Sätt upp smarta mål
Säkert finns en hel uppsjö av ytterligare anledningar att sätta mål för dig och dina kollegor. Att det bygger en ansvarskänsla, skapar mätbarhet, hjälper dig att fatta bättre beslut, inför ett tävlingsmoment, osv. Men för mig är dessa tre de främsta skälen till att jag lägger mycket tid på att formulera bra och drivande mål för mitt team.
Så, hur sätter man upp mål som entusiasmerar, skapar sammanhang och bygger en gemensam drivkraft. En tydlig och rimlig målsättning som motiverar istället för de-motiverar? Du har säkert hört det förr. Den vanligaste metoden är att sätta upp så kallade SMART:a mål. Sådana, och andra resonemang kring mål och målsättning, kommer vi att få tillfälle att gå in på framöver.
>> Läs också: "4 saker idrottsvärlden kan lära oss om att arbeta med mål" <<