Nystartat aktiebolag - här är 3 ekonomiska knep du inte bör missa
Ekonomi
11 Apr
2024
Samuel Skantz
Författare:
Att starta sitt första aktiebolag kan i många fall vara en rätt omtumlande historia. Spännande förstås, med de många utmaningar man har framför sig, men också en aning betungande. Kanske är du en av många svenskar som just startat ditt första aktiebolag? Då har vi 3 ekonomiska tips till dig.
Företagande kommer ju inte sällan med en hel del måsten och åtaganden som man kanske inte alltid har full koll på hur man ska hantera. Mitt i allt detta kaos av nya uppgifter och erfarenheter är det lätt att missa att dra nytta av några av de momsavdrag, förmåner och ekonomiska knep som både du och företaget kan tjäna på i längden. Här kommer därför 3 ekonomiska tips från oss på Wint som du inte bör missa.
Sälj tillgångar till bolaget för att frigöra aktiekapitalet
Vårt första ekonomiska tips handlar om att sälja tillgångar till ditt aktiebolag för att helt enkelt frigöra mer aktiekapital. Även om det nu för tiden inte krävs mer än 25 000 kr i aktiekapital för att starta ett aktiebolag så är det ändå en ganska stor summa pengar som du skulle kunna ha nytta av som privatperson. Så visst vore det väl fint om du kunde få tillbaka dem igen när aktiebolaget är registrerat? Det går faktiskt.
Premisserna för aktiekapitalet är att det inte ska utgöra någon kostnad för aktiebolaget, utan värdet ska snarare finnas där som en säkerhet för att skydda bolagets intressenter. Det innebär att du har rätt att använda ditt insatta aktiekapital för att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i aktiebolaget på längre sikt. Så varför inte köpa någonting av dig själv som privatperson, för att få tillbaka dina investerade pengar?
Du kanske har en dator som du vill använda i arbetet? Sälj den då till ditt företag efter att det är registrerat genom att använda pengarna du satt in som aktiekapital. Det som i praktiken sker när du gör på det här sättet är att du tillfälligt går in med privata medel i bolaget för att täcka aktiekapitalet, men sedan säljer du in tillgångar och kan på så sätt plocka tillbaka kontanter. Smart va?
Genom att göra på det här viset slipper du dessutom betala en revisor för att göra en värdering av din dator, vilket du hade behövt göra om du skulle gå in med datorn som apportegendom, dvs om datorns värde skulle vara en del av aktiekapitalet innan du bildade ditt aktiebolag. Kom bara ihåg att du måste använda datorn i aktiebolaget och att du ska ha för avsikt att använda den i företaget i minst 5 år.
Det andra ekonomiska tipset vi vill ge är: glöm för guds skull inte dina avdrag! Inte sällan börjar man sin resa som företagare med att spendera pengar, snarare än att tjäna dem. Även om du inte börjat tjäna pengar till företaget ännu och därför måste gå in med privata medel för att göra en hel del inköp, får du inte glömma att göra avdrag för momsen. Sakerna du köper ska ju nyttjas (och ägas) av företaget, varför du har all rätt att dra av momsen. Kom också ihåg att om du använder dina privata pengar för att göra dessa inköp bör de bokföras som ett lån till företaget, så kan du plocka ut dem igen när din business har börjat rulla.
När det gäller din nya företagstelefon är det helt okej att använda den privat utan att förmånsbeskattas, så länge du har ett företagsabonnemang med fast månadskostnad. Du behöver alltså inte ha både en företagstelefon och en privat telefon om du inte vill.
Samma princip gäller för exempelvis dator eller iPad – om de används i aktiebolaget har du även rätt att använda dem privat. Om du däremot skulle köpa en dator genom företaget och dra av kostnaden, men aldrig använda den i arbetet utan enbart för privat bruk så skulle den räknas som en anställningsförmån som ska förmånsbeskattas.
Vårt sista ekonomiska tips handlar egentligen om att skala ner. Du behöver inte kunna alla och det är okej! När du startar ditt aktiebolag gör du det för att du vill förverkliga din dröm, satsa på en idé eller gå all in i ditt frilansande. Att plötsligt behöva tänka på saker som momsavdrag, planera lönedeklarationer och bokföra fakturor var inte vad du hade sett framför dig. De blir tråkiga måsten som både ger gråa hår och stjäl tid och pengar från din business.
Se därför till att effektivisera och minimera din administrationstid genom att använda digitala, molnbaserade och automatiserade verktyg. På Wint är vi övertygade om att smart och digital administration inom kort kommer att vara en förutsättning för framgångsrikt företagande. Därför har vi byggt en helhetstjänst som helt automatiserar din ekonomiadministration, så att du kan glömma bokföring, momsdeklarationer och pappersarbete och fokusera helhjärtat på din kärnverksamhet.