3 tips: så kan tillväxtbolag undvika röda siffror

3 tips: så kan tillväxtbolag undvika röda siffror

  • Ekonomi
  • 27 Nov
    2017

Aktiebolagslagen, bara ordet får en att rulla ögonen. För det är knappast lagar man helst vill fokusera på när man driver bolag. Men samtidigt som man utvecklar sin affär gäller det att hålla koll på just de reglerna, för att inte ledningen ska riskera att bli personligt ansvarig för företagets skulder. Vi har därför samlat 3 tips på hur du som tillväxtbolag kan undvika röda siffror.

Aktiebolagslagen säger att minsta misstanke om att ett aktiebolags egna kapital understiger hälften av aktiekapitalet leder till att styrelsen måste ta fram en kontrollbalansräkning och försöka räta upp skeppet. Är de röda siffrorna fortsatt röda efter åtta månader kan styrelsen i värsta fall bli personligt ansvarig för skulderna. Och det är ju inte kul.

– Det här med personligt ansvar gör många nervösa. Men hur svårt behöver det egentligen vara? Det gäller att göra rätt från början, ha koll på sin ekonomi och använda bokföringen på rätt sätt, säger Björn Elfgren, som var med och grundade Wint och har arbetat som revisor i 20 år.

Enkelt, alltså. Om du nu känner till att din privata plånbok kan drabbas, vill säga. Många har nämligen ingen aning om vad det handlar om förrän det är för sent.

– Och det är inte så konstigt. Säg att du har ett aktiebolag i tech-branschen. Du är supersugen på att dra igång affären, men inte så pepp på bokföringen. Men aktiebolagslagen, ABL, är något du måste förhålla dig till. Vad du inte vill är att behöva fundera så mycket på det, säger Björn.

Tillsammans med Janne Westerlund, förre detta auktoriserad redovisningskonsult på Wint, har Björn tagit fram 3 tips på hur du kan undvika att bli personligt ansvarig för företagets skulder.

1. Bokför utvecklingsposten som en tillgång – inte en kostnad

När exempelvis ett konsultföretag anställer personal, köper in datorer och hyr nya lokaler ska det redovisas som kostnader i resultaträkningen. Men bygger du en produkt – en app, ett program eller andra immateriella saker – finns det under vissa förutsättningar möjlighet att bokföra löner, sociala avgifter, lokalhyra med mera som tillgångar och inte som kostnader.

– Rätt bokfört kan 100 000 kronor stå som en tillgång i balansräkningen istället för en förlust i resultatet. Men det kräver en del arbete. Dels måste du ha ett underlag på hur du har tänkt, med någon form av beräkning av det ekonomiska värdet för det du utvecklat. Och dels behöver du på ett trovärdigt sätt kunna visa att det finns en marknad, alltså potentiella köpare. Dessutom måste du tillämpa redovisningsregelverket K3. Många använder den enklare K2 av ren slentrian, men då kan du inte redovisa utvecklingsposter som tillgångar, påpekar Janne.

2. Om du behöver stoppa in egna pengar  –  bokför som tillskott, inte som lån

När de första pengarna i ett företag har gått åt är det vanligt att man personligen lånar mer och stoppar in dem som egna pengar i företaget. Här tänker många att man måste bokföra det som just ett lån – men det finns en bättre lösning:

– Om jag lånar in pengarna själv står de som en skuld till mig. Balansräkningen ser inte snygg ut och aktiekapitalet kan vara förbrukat. Lånade pengar bör istället omvandlas till ett så kallat aktieägartillskott och då har du ingen skuld enligt balansräkningen, utan det bokförs som eget kapital. Väljer du ett villkorat aktieägartillskott blir pengarna återbetalningsbara när det går bra, säger Björn.

3. Se till att ha koll hela tiden

Mycket ska hända innan det kan bli aktuellt med konkurs och skuldhantering. Men även om ditt företags ekonomi är hälsosam idag vet du inte vad som händer om ett halvår. Det räcker inte med att någon bara sköter bokföringen åt dig, du behöver få korrekta rapporter varje månad och framför allt få en tydlig varning om mer än hälften av aktiekapitalet är förbrukat. Du ska helt enkelt slippa behöva tänka på alla regler och val själv.

– Vänta inte till årsbokslut med att kolla hur det går. Skapa ett pålitligt system från början och se till att alltid få aktuella rapporter. Då undviker du problem lättare och kan samtidigt visa framtida investerare att du har stenkoll. Dessutom är det riktigt värdefullt vid en due diligence, till exempel i samband med en exit, avslutar Janne.

Läs också: "Förbrukat eget kapital – vad innebär det?"

Låter det krångligt?

Vi på Wint tycker att det ska vara enkelt att driva företag – att du som entreprenör ska kunna fokusera på det du brinner för, inte på krångliga regler. Genom att använda Wint kan du minimera tiden du lägger på din ekonomiska administration och istället fokusera på din kärnverksamhet. 

Få reda på hur Wint kan underlätta din vardag!

Anmäl dig till Wints mailutskick!