7 frågor att ställa dig om du vill satsa på ditt sidan-av-gig
Entreprenörskap
15 Sep
2023
Samuel Skantz
Författare:
Det har blivit allt vanligare att folk använder digitala plattformar för att gigga vid sidan av sitt arbete. Vissa för att dryga ut kassan och andra för att känna efter om det som idag bara är en hobby någon gång skulle kunna bli ett heltidsjobb. Men när vet man om sidogiget är värt att satsa på? Wint delar med sig av 7 frågor att ställa dig om du vill satsa på ditt sidan-av-gig och starta eget aktiebolag.
Gigekonomin, som det kallas, har blivit allt större de senaste åren, såväl globalt som nationellt. Gigplattformar som Fiverr och Upwork, samt så kallade egenanställningstjänster som Frilans Finans, Cool Company eller Gigger gör att det är enkelt att utföra uppdrag på frilansbasis och ta betalt utan att behöva ha ett eget företag.
Du som giggar på detta sätt kommer förmodligen förr eller senare att hamna vid ett vägskäl där du behöver besluta om det är dags att göra sidogigget till din huvudsakliga syssla genom att starta eget aktiebolag. Men det är ett stort beslut att ta. För när vet man egentligen att tiden är rätt och att det är ett ekonomiskt hållbart beslut? Här är sju frågor att ställa dig för att få en klarare bild.
1. Vad säger siffrorna?
Det första du behöver titta på är såklart på hur inkomsterna från ditt giggande ser ut idag. Gå igenom siffrorna från de senaste månaderna – hur mycket pengar har du fått ut i fickan och vad innebär det i form av fakturering till kund? Hur mycket kan du dra in per projekt och hur många timmars arbete innebär det?
Om du skulle sluta med ditt ordinarie arbete och istället jobba heltid med ditt gig – skulle inkomsterna kunna matcha eller överträffa den lön du har idag? I så fall har du kommit en bit på vägen och borde kanske överväga att starta eget aktiebolag.
2. Vad kostar det att satsa?
Inkomster i all ära, men glöm inte att också kika på de kostnader som eventuellt skulle kunna uppstå i samband med en uppstart. Behöver du göra investeringar i form av dator, telefon, utbildning, kontorslokal eller liknande? Hur ska du i så fall finansiera detta?
Det kan också vara så att du behöver betala uppstartskostnader i samband med att du startar ditt aktiebolag. Du kommer till exempel behöva minst 25 000 kr i aktiekapital (pengar som du har kvar i bolaget) och om du väljer att starta ett aktiebolag på traditionellt sätt kommer du även behöva betala registreringsavgifter till Bolagsverket samt diverse andra avgifter innan du är igång.
3. Hur ska du öka dina inkomster (och hur mycket behöver du öka)?
Om ditt sidogig ska kunna bli din enda försörjningskälla behöver du antingen öka dina priser eller få mer jobb från befintliga kunder – eller hitta ett sätt att få nya kunder och mer jobb. Hur ska du göra det?
Kan du skapa attraktiva paketlösningar, hitta en ny marknad eller en nisch du inte har utforskat? Fundera även på hur du ska kunna nå ut till potentiella kunder? Behöver du annonsera eller marknadsföra din verksamhet på något sätt? Kan de kunder du redan jobbat för gå i god för din kompetens? Har de ett nätverk du kan dra nytta av?
Räkna också på hur mycket du behöver öka dina inkomster för att gå runt. Hur mycket vill du ha ut i nettolön – och vad innebär det i fakturering för bolaget? Kort sagt, hur mycket behöver du fakturera varje månad för att täcka alla bolagets kostnader och samtidigt få ut den lön du vill ha. Kom även ihåg att företaget behöver betala skatt, moms, sociala avgifter, m.m., så ta med dessa i budgeten.
En stor farhåga bland många som börjar frilansa eller konsulta är att de inte ska ha tillräckligt mycket jobb för att kunna betala sina räkningar. Det är en rimlig farhåga såklart, men du skulle också kunna hamna i en situation där du har för mycket att göra.
När sidogiget blir din heltidssyssla är det lätt att fastna i att man tackar ja till varenda förfrågan man får, i rädsla för att förlora pengar, relationer eller marknadsandelar om du skulle säga nej.
Men en stor fördel med att driva eget aktiebolag är ju att du i hög utsträckning kan styra över din egen tid för att säkerställa en god balans mellan arbete och fritid. Genom att definiera för dig själv vad som är en rimlig arbetsbelastning redan innan du startar ditt aktiebolag kommer du ha enklare att identifiera när du har tillräckligt mycket att göra och kanske behöver neka uppdrag eller fundera på att anställa.
När du tänker på din arbetsbelastning bör du också komma ihåg den dolda arbetstiden som man lätt kan glömma bort, såsom administrationstid och tid för försäljning. Hur mycket tid kommer du vilja lägga på exempelvis bokföring och ekonomiadministration (tid som du inte kan ta betalt för) i ditt företag? Skulle du kanske tjäna på att leja ut de delarna för att spara både tid, pengar och mental hälsa?
Det är ett stort beslut att bestämma sig för att lämna en trygg anställning och starta eget aktiebolag. Även om du kanske redan har några kunder från ditt sidogig är det inte säkert att du kan skala upp verksamheten till att vara fullbelagd redan från början, vilket kan innebära att du exempelvis behöver gå ner i inkomst under en period.
Därför kan det vara bra att fråga dig själv hur lång tid du har på dig innan du ska nå dina mål – och vilka är dina mål på kort och lång sikt? Är det att kunna plocka ut en rimlig lön, att göra en stor vinst eller att kunna anställa inom en viss tidsperiod? Förtydliga dessa mål för dig själv och fundera på när du skulle vilja att de är uppfyllda.
Vissa företag går med vinst redan från början, medan andra måste kämpa längre för att se resultat. Hur länge har du tid och tålamod att vänta?
6. Vilka kan du be om råd?
Du kommer att stöta på många utmaningar när du väl väljer att satsa. Vissa är du kanske förberedd på medan andra kommer att komma som en överraskning. Då kan det vara skönt att ha stöttning längs vägen från andra som redan gjort, eller är på, samma resa som du.
Det kan vara mycket värt att hitta en mentor, gå med i ett nätverk, bli medlem i en facebook-grupp eller lägga till LinkedIn-kontakter som kan bistå med stöttning när saker går tungt. Kom också ihåg att ingen förväntas kunna allt – inte ens du – så att ta hjälp utifrån och outsourca sysslor du inte är bäst på är bara smart.
7. Kommer det fortfarande vara lika kul när det inte längre bara är en sidogrej?
För vissa är sidogiggandet en passion. En möjlighet att leva ut sin kreativitet vid sidan av sitt vanliga arbete. Om du väljer att skala upp det så betyder det att det inte bara är en passion längre – det är en försörjningskälla. Ett ansvar och en “åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan”-grej. Minst. Är du redo för det?
Fundera över om du kommer att tycka att det är lika roligt att syssla med dina projekt när de blir din heltidssyssla. Om svaret är ja, vad väntar du på? Det är dags för dig att starta eget AB och köra på riktigt!
Wint kan hjälpa dig på vägen
När du bestämt dig för att starta eget aktiebolag vill vi på Wint gärna följa med dig på resan. Om du signar upp dig för vår bokföringstjänst i 12 månader kommer du inte bara slippa all administration, bokföring och annat trist som kommer med att driva företag – du får också ditt aktiebolag på köpet!
Det enda du behöver är 25 000 kr i aktiekapital så ser vi till att du får ett aktiebolag med organisationsnummer, F-skatt, bankkonto hos SEB samt kopplingar till Wints tjänst innan du hinner säga “egenanställningstjänst”.
Boka ett digitalt möte med oss
Så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig att gå från sidogiggare till framgångsrik frilansare.