Planer på att starta eget aktiebolag? Här är 10 nybörjarmisstag du bör undvika
Entreprenörskap
22 Aug
2024
Sophia Håkansson
Författare:
Funderar du på att starta eget aktiebolag? Du är inte ensam. Att bygga upp ett eget aktiebolag från grunden är en dröm för många, men det finns en hel del fallgropar du som ny företagare bör undvika. Genom att undvika dessa 10 vanliga nybörjarmisstag har du kommit en lång väg mot att lyckas med att starta eget aktiebolag.
Ingen tid att spilla vi går direkt på sak, här är 10 vanliga misstag som många nya företagare begår, och tips på hur du kan undvika dem.
1. Din affärsidé är inte tillräckligt genomtänkt
En riktigt bra affärsidé är den grund som ditt aktiebolag vilar på. Ett vanligt misstag många nya företagare gör när de ska starta eget aktiebolag är att bolla flera idéer samtidigt, vilket gör att det lätt kan börja spreta åt alla möjliga håll. Fokusera istället på den idé som startade allt och håll fast vid din grundtanke. Analysera din affärsidé noggrant. Den ska inte bara vara konkurrenskraftig och genomarbetad utan också genomförbar och relevant.
2. Du är alldeles för lik konkurrenterna
Om ditt aktiebolag, dina tjänster eller produkter inte är tillräckligt unika, kommer du snabbt att försvinna i mängden. När du ska starta eget aktiebolag gäller det att inte bara ha en bra idé utan även något unikt som gör att du står ut i mängden. Var kreativ! Det kan till exempel vara en bättre prissättning eller att du erbjuder en smidigare lösning för kunden.
3. Du är för (!) fokuserad på produkten
Att vara unik i sitt produkt- och tjänsteutbud är viktigt, men det är minst lika viktigt att förstå och fokusera på kundens behov. Ett vanligt misstag när man startar eget aktiebolag är att snurra in sig i vad man själv vill, vilket kan leda till att man glömmer bort kundens perspektiv. Fundera därför på hur dina kunder fungerar och vad som skulle underlätta för dem.
Att starta eget aktiebolag kräver mycket jobb, inte minst det första året. Det är lätt att det blir sena kvällar och några extra grå hårstrån på grund av att budgeten redan börjat knaka och att försäljningen går trögt. Att många ger upp tidigt är inte så konstigt. Men här måste du vara mentalt stark. Problem kommer att uppstå under resans gång, och du kommer att misslyckas i olika delar – antagligen flera gånger om. Detta är en del av processen när du startar eget aktiebolag. Det ingår i själva dealen. Så istället för att ge upp när du stöter på motgångar, res dig upp, borsta av kläderna, och fortsätta kämpa.
Nätverk är nyckeln till framgång och kan öppna upp dörrar du inte visste fanns. Särskilt när du startar eget aktiebolag. Det kan handla om allt från att bolla idéer till att lära sig av seniorer i samma bransch. På föreläsningar och företagsevents kan du träffa andra företagare, göra affärer och skaffa dig viktig kunskap. Dessutom är det roligt att nätverka!
Det är sant, att starta eget aktiebolag utan en genomtänkt budget är som att segla utan karta. En av de största fallgroparna är att inte ha koll på ekonomin. Det är enormt viktigt att skapa en väl genomarbetad budget för att kunna planera verksamheten och få en uppfattning om vad som skapar lönsamhet. Tumregeln är att du minst ska ha en startbudget (de kostnader du har på kort sikt), en likviditetsbudget och en resultatbudget.
7. Du glömmer bort marknadsföringen – eller kan inte sälja
En annan stor utmaning när man ska starta eget aktiebolag är att nå ut med sitt budskap och att kunna sälja. Om du inte har en god budgetstrategi blir det svårt att veta hur mycket du faktiskt kan lägga på marknadsföring och försäljning. En stor fallgrop nya företagare ofta ramlar ned i är att de inte når ut med sitt budskap, men även att det inte finns någon som vet hur man säljer. För att kunna gå med vinst behöver du synas och höras, samtidigt som du behöver intäkter för att gå runt. Fundera därför på din marknadsförings- och försäljningsstrategi när du tar fram din budget.
8. Du saknar avtal
Ett allvarligt misstag många företagare gör när de startar eget aktiebolag är att de inte har avtal på plats. Avtal som skyddar dig som företagare men även ditt företag. Utan avtal riskerar du att bli lurad eller bli den förlorande parten om det uppstår en tvist. Så se till att ha dina avtal på plats, och gärna i skrift. Och om din motpart inte vill skriva ett avtal bör du skriva ned vad som är överenskommet och skicka till motparten med e-post, samt be denna bekräfta eller återkomma om något inte stämmer.
När du startar eget aktiebolag kan det vara frestande att försöka göra allt själv för att spara pengar. Men för att orka med måste du som företagare välja vad du lägger din tid på – samt ta hjälp av personer som kan det du inte kan. Du behöver helt enkelt våga delegera. När du anställer personer med viss kompetens eller anlitar utomstående experter kan du lägga tid på det du är bäst på och vara där du behövs. Men delegera inte för tidigt, du behöver lära känna ditt företag och räkna på vad det kommer kosta att ta hjälp.
10. Du har ingen ordning på ekonomihanteringen
Ordning och reda, pengar på fredag. Skämtsamt men sant. När du startar eget aktiebolag är det viktigt att ha full koll. Inte minst när det kommer till lagar, regler och bokföring. Här kan du underlätta för dig själv genom att ta hjälp av en fullservicetjänst som gör hela jobbet åt dig, både smidigt och tryggt! Wint sköter alltifrån fakturahantering och bokföring till deklarationer och bokslut, så att du kan lägga mer tid på din kärnverksamhet!