Allt du behöver veta innan du skaffar företagsbil

Allt du behöver veta innan du skaffar företagsbil

  • Ekonomi
  • 30 Aug
    2024

Är 2024 det år du planerar att skaffa bil till ditt företag? Kanske kikar ni på en helt ny? Då är det förmånsbil som gäller. Här är Wints guide med allt du behöver tänka på.

Många växande företag hamnar med tiden i situationen att de behöver en bil. Minst. Och då finns det en hel uppsjö av frågor och möjligheter att ta ställning till. Den första frågan du bör ställa dig är “vill jag ha en ny eller begagnad bil?”. Och om svaret är att du vill ha en ny så är rådet att satsa på att leasa en företagsbil.

Har du en förmånsbil som ligger på företaget måste du som privatperson betala förmånsvärde när du använder den både i tjänst och privat. Detta läggs ovanpå din inkomst. Har du 40 000 kronor i lön och har fri bil där förmånsvärdet är 6 000 kronor i månaden, betalar du skatt på 46 000 kronor.

Och här kommer poängen: du ska se skatten på förmånsvärdet som din privata kostnad för bilen. Jämför sedan det med vilken månadskostnad du skulle få om du köper en bil privat. En begagnad bil har ju nämligen en betydligt lägre månadskostnad än vad en ny bil har för mig som privatperson. Därför ger det ju en större vinst för mig privat om det är en ny bil jag ska köpa. Om det är en begagnad bil jag är intresserad av så kanske det inte ens blir förmånligare att ha det som förmånsbil.

Nyfiken på att automatisera er ekonomi med Wint?

Ta reda på hur Wint funkar

Vem betalar drivmedlet – du eller företaget?

Har man förmånsbil så betalar företaget samtliga bilkostnader, såsom bilskatt, försäkring, reparationer, underhåll, trängselskatt, leasing, ränta, m.m., även om du som privatperson indirekt betalar för den i form av förmånsbeskattning.

Samtliga ovanstående kostnader faller inom ramen för förmånsbeskattningen på bilen, förutom trängselskatt. Den beskattas som en extra förmån utöver bilförmånen.

När det gäller vem som står för drivmedelskostnaden finns dock två olika alternativ.

Om företaget betalar drivmedlet så måste du månadsvis redovisa för varenda kilometer du kör privat, eftersom det också ska förmånsbeskattas. Men om du betalar drivmedel själv får du istället lämna in reseräkningar för dina tjänstemil.

– Vad man väljer här beror på hur mycket man kör privat. För mig som bor i Värmland och åker mycket privat är det mycket enklare att lämna in reseräkningar för mina tjänsteresor. Många resonerar nog så, de tycker att det helt enkelt inte är värt tiden att redovisa åt andra hållet.

Det du dock behöver medveten om är att om du har en tjänstebil som du laddar på arbetsplatsen gratis och förmånsfritt under tre år så behöver du se upp. Möjligheten att få någon skattefri milersättning från arbetsgivaren kräver nämligen att du betalar allt drivmedel själv. Detta kan du läsa mer om i artiklen "Värt att tänka på för dig som har förmånsbil".

Företagsbil under 2024? Här är allt du behöver tänka på!
Drivmedel hit eller dit. Du kanske är en av dem så vill gå över helt till elbil? Då finns det lite annat att tänka på.

Miljöbil värt att tänka på

När du ändå kikar på förmånsvärden bör du spana in miljöbilarna lite extra – utöver det faktum att du väljer en miljövänlig bil är förmånsvärdet ofta bra. Och vi vill slå ett slag för miljöalternativet, där man dessutom kan hitta förmånliga förmånsvärden. Ett tips är att gå in på Skatteverkets hemsida så ser du att det är betydligt lägre än på andra bilar i motsvarande klass.

Och finansieringen då?

Hur ska bolaget finansiera bilen? Köpa kontant, ta lån eller leasa? Många väljer en leasinglösning eftersom man då kan göra ett avdrag på halva momsen, förutsatt att man kör bilen minst 100 mil om året i tjänsten i sin momspliktiga verksamhet. Om man köper bilen kontant eller via avbetalning så har man ingen som helst avdragsrätt för momsen.

Säg att du köper en ny bil för 500 000 kronor. Då uppgår ju momsen till 100 000 kr. Om du väljer leasingalternativet får du en del av den momsen tillbaka, eftersom momsen på den första förhöjda leasingavgiften samt de löpande leasingavgifterna är avdragsgill med hälften. Dessutom blir bilen en löpande kostnad och syns inte i balansräkningen, vilket ger företaget en bättre soliditet.


Läs också: "Förmåner för egenföretagare – hur funkar det egentligen?"

Känns siffror och bokföring mest jobbigt och krångligt? Då är Wint din lösning!

För att kunna ta bra beslut i sitt företag, kring investeringar och bilköp till exempel, är det en bra grej att ha koll på siffrorna. Just den biten kan vara roligare än vad det låter - om du använder rätt tjänst. Wint är en fullservicestjänst som sparar din tid genom att du slipper krångliga administrativa moment. Bokföringen sker helt automatiskt och dessutom i realtid vilket gör att du kan följa ekonomin direkt från mobilen och fatta beslut baserade på hur det faktiskt går för bolaget - just nu.

Hör av dig till oss så hjälper vi dig att förenkla ditt företagande.

Du kanske också är intresserad av att tjäna dig en hacka från ditt eget AB? 

Anmäl dig till Wints mailutskick!