Så förbättrar du likviditeten – 8 sätt att undvika pengabrist i bolaget

Så förbättrar du likviditeten – 8 sätt att undvika pengabrist i bolaget

  • Ekonomi
  • 22 Apr
    2025

Likviditet – ett ord som kan låta krångligt men som i praktiken handlar om något väldigt konkret: att ha pengar på kontot när räkningarna ska betalas. De flesta företag stöter någon gång på utmaningar kring likviditeten, oavsett hur bra affärerna går. Men det finns smarta sätt att styra upp kassaflödet och slippa onödig ekonomistress. Här är våra 8 bästa tips!

Vad är likviditet?

Vi börjar med att reda ut begreppet: Likviditet handlar om ditt företags förmåga att hantera sina kortsiktiga skulder, som löner, räntor, leverantörsfakturor och skatter. Det är inte ovanligt att ett bolag kan vara lönsamt på pappret men ändå drabbas av likviditetsproblem om pengarna inte kommer in i tid för att täcka utgifterna.

Vilka risker finns det med låg likviditet?

Om ditt bolags likviditetet är låg kan du behöva skjuta upp betalningar, ta dyra krediter eller i värsta fall hamna i en situation där bolaget inte kan betala sina skulder – något som på sikt kan leda till allvarliga ekonomiska problem. Som egenföretagare gör du därför klokt i att försöka jobba proaktivt med att stärka och förbättra ditt bolags kassaflöde.

Så kan du förbättra likviditeten i ditt företag – 8 tips

Fakturera direkt

Så fort jobbet är gjort, skicka fakturan! Ju snabbare du fakturerar, desto snabbare får du betalt.

Se över dina betalningsvillkor

Se över om du har möjlighet att korta ner betalningstiderna för dina fakturor. Små justeringar, som att minska från 30 till 14 dagar, kan göra stor skillnad för ditt kassaflöde och ge snabbare pengar in på kontot.

Planera ditt kassaflöde

Vissa perioder är kalendern fullbokad, men plötsligt kan det bli betydligt lugnare. Ta därför för vana att löpande se över vilka utgifter som väntar och när nästa uppdrag faktureras, så att du alltid har pengar tillgängliga för att täcka företagets kostnader.

Justera din preliminärskatt

Blev ditt resultat lägre än du räknade med? Då kan du lämna in en preliminär inkomstdeklaration baserat på aktuella uppgifter för att sänka preliminärskatten. Men kom ihåg: Om du betalar för lite under året kan du få restskatt senare. Prata med din redovisningskonsult om du är osäker, så kan du vara säker på att det blir rätt från början.

Leasa istället för att köpa

Behöver du en ny dator eller annan utrustning? Leasing kan sprida ut kostnaden och hålla mer pengar kvar i bolaget.

Håll koll på företagets kostnader

När du driver eget kan små utgifter snabbt bli stora. Gå igenom abonnemang, fasta kostnader och andra utgifter regelbundet för att se vad som verkligen behövs.

Använd krediter smart

En kontokredit kan vara en bra backup om du får en period utan uppdrag. Men se den som en sista utväg och ha en plan för återbetalning.

Låna ut pengar till bolaget vid behov

När kassan sinar är det inte ovanligt att enmanskonsulter tillfälligt lånar ut egna pengar till bolaget räntefritt – även kallat ägarlån. Det kan många gånger vara en snabb lösning för att kunna betala brådskande räkningar eller ta dig igenom en period med lite sämre kassaflöde.

Se bara till att allt dokumenteras ordentligt! Ett skuldebrev eller en revers behövs för att allt ska bli korrekt i bokföringen.

Slutligen – håll koll på det egna kapitalet

Nu har vi gått igenom hur du kan stärka bolagets likviditet. Men om kostnaderna under en längre tid är större än intäkterna kan det vara ett tecken på att bolaget har förbrukat sitt egna kapital.

Det här är inte ovanligt, särskilt om du själv har behövt skjuta till pengar. Om mer än hälften av aktiekapitalet är förbrukat behöver du göra en kontrollbalansräkning för att få en bättre bild av bolagets ekonomiska situation och vilka åtgärder som kan behövas. Du kan läsa mer om förbrukat kapital och kontrollbalansräkning här.

Anmäl dig till Wints mailutskick!