Patrik Jacobsson är ekonomen som började tänka i designbanor. Genom att utgå från sina kunders kunder och deras behov hjälper han idag andra företag att inte tappa styrfart. Att inte veta vad som väntar varje dag och att ha en flexibel vardag lockade med att driva eget. Och hans viktigaste insikt? Fokusera på det du drivs av. Och för Patrik har det lett till att administration, det får Wint sköta helt.
Med insikten om att kombinationen av att kunna ekonomi och samtidigt förstå sig på kommunikation är otroligt stark startade Patric Jacobsson i augusti 2021 sitt aktiebolag.
Patrik, berätta om ditt företag!
– Jo, men så här, väldigt många bolag erbjuder idag sina kunder något som det egentligen inte längre finns ett behov utav. Eftersom kunders behov förändras över tid, så behöver även bolagets erbjudande förändras i samma takt och med kundernas behov i fokus. Detta kanske låter självklart, men det är många bolag som har svårigheter i att fånga sina kunders behov för att omvandla det till möjligheter. De kan ha en produkt eller tjänst som länge har legat i framkant i sin bransch, de har varit framgångsrika och innovativa, men har börjat tappa fart och styrning i sin utveckling av sitt erbjudande, just för att det inte längre är kundfokuserade.
– Där kommer jag in. Jag hjälper dem att ta nästa kliv genom att arbeta med kundfokuserat metodik, såsom djupintervjuer, användningstester och Design thinking. Jag levererar insikter om kundernas behov och utmaningar tillsammans med tydliga möjligheter och produktpaketering, men även konkret design för digitala produkter och tjänster.
Vad utmärker dig i branschen, det känns som att det är många som rör sig i samma sfär?
– Det stämmer. Men jag har någonting inte alla har. Att jag både har ekonomi- och affärssidan och design och UX-kompetensen. Jag kan helt enkelt få med mig hela bilden, från början.
Resan från ekonomi till design, hur gick den till egentligen?
– För mig har den varit helt logisk, jag har hela tiden gjort det som lockar mig och som känns spännande. Det är just kombinationen som gör det lockande och intressant. Känslan av att fortsätta utvecklas och utmana mig själv både i mitt yrkesliv och privat. För att citera Pippi: "Man tar lite härifrån och lite därifrån och joxar ihop det så blir det lagom jox.” Det är lite så det känns, det har blivit en lagom jox ändå.
Och vad har den lagoma joxen gett dig?
– Framför allt att inte vara rädd för att göra fel. Jag testar på nya saker hela tiden så gör jag ju ofta fel, det är otroligt lärorikt och nyttigt. Tidigare kunde jag vara rädd för att uppfattas som okunnig eller inkompetent, men insåg att samma frågor kunde göra att jag uppfattades som nyfiken och intresserad. En annan del av joxen är att jag undervisar, då tvingas jag att formulera mitt arbetssätt vilket gör att jag ifrågasätter mig själv och utvecklas genom det.
Märks det av i vardagen också tycker du?
– Ja, jag har fått en annan inställning. En ”fuck it, gör det om det känns bra i magen”-tanke. Det värsta som kan hända är att det går åt helvete, men då får det väl göra det.
Det finns de som oroar sig för att man som egenföretagare alltid är sitt jobb, hur tänker du kring det?
– Jag vet att för många är det viktigt att ”komma hem från jobbet”, att kunna släppa jobbet och vara ledig för att då göra sånt som man ”tycker är kul”. Jag känner inte inte alls igen mig i det, för mig är det snarare viktigt att fritid och jobbtid kan flyta ihop, att en dag är en dag, vad jag väljer att fylla den med är inte det primära, utan hur det påverkar mig och hur jag trivs med det.
Även om du inte varit igång så länge, har du kommit till några insikter?
Jag vet att jag kan vara slarvig av mig med sånt som jag tycker är tråkigt. Det i kombination med att jag lärt mig att fokusera på det jag drivs av och det som skapar värde för mig har lett till insikten om att jag ska köpa mig fri från så mycket omkringjobb som möjligt, så att jag kan fokusera på att starta bolag och skapa intäkter.
Har det varit enkelt?
Jag har fått jobba en del på att kunna lita på andra, och att inse att jag varken kan sätta mig in i, eller förstå, allt. Wint är en sån sak för mig. Att skala bort bokföringen och låta några som verkligen kan det sköta den har lett till att jag kan fokusera på min verksamhet och inte bokföring.
Finns det fler såna saker du hade velat göra mindre av?
Jag försöker snarare vända på det, finns det något jag skulle vilja göra mer av? Om jag kommer fram till att det finns något jag vill göra mer av så jobbar jag mot det. Och det leder indirekt till att jag gör mindre av något annat. Men samtidigt, kan jag köpa mig fri från sånt som inte ger mig något så gör jag det. Det är värt så otroligt mycket att få fokusera på det som jag tycker är kul, det som ger energi. Wint är en sån sak.
Ja, hur har Wint förändrat vardagen för dig?
Att veta att Wint har koll och kunna lita på det är guld värt. Men det har också gjort mig mer nyfiken på mitt företagande eftersom jag får en massa fräcka grafer och information på min sida, det triggar ju såklart min nyfikenhet och gör att jag utvecklas som företagare. Med en ökad kunskap kommer jag framåt också kunna fatta bättre och mer informerade beslut vilket ju inte är fy skam.
Sist, men inte minst, vad har du för råd till den som vill starta eget?
Två saker.
1) Har du inget stort nätverk, bygg det! I min bransch är det lite speciellt att vara frilansare eller att driva eget som konsult. För det bygger mycket på att du har ett stort kontaktnätverk och kan sälja in dig själv. Jag vet att många tycker att det är svårt och jobbigt. Mitt råd till de som inte har ett stort nätverk eller tycker att det är jobbigt är att först jobba några år på en byrå, för att därigenom förstå hur det går till, och bygga upp nätverket. Ofta är det dessa byråer som sedan kommer hjälpa dig att hitta uppdrag som underkonsult.
2) Skapa sammanhang på annat håll! Jag tror att många också upplever det som lite ensamt att köra eget om man inte har en kontext eller andra bisysslor som skapar känslan av ett sammanhang. Men jag tror inte att det sammanhanget behöver vara i arbetslivet. Jag byter uppdrag och sammanhang ganska ofta i arbetslivet, men jag har mina sjöräddningskollegor och min räddningsstation ute på Djurö. Så mitt råd är, om du har ett nätverk och inte är beroende av ett sammanhang på jobbet, kör eget! Annars lös det först.
Namn: Patrik Jacobsson
Företagsnamn: Jacobsson Business Design
Företagsidé: Att hjälpa företag arbeta kundfokuserat i sin innovationsprocess
Bransch: Designkonsult
Antal anställda: 1 glad jäkel
När startades bolaget: Augusti 2021
Omsättning: ca 1.7m