Julbord och julgåvor till anställda – vad gäller egentligen?

Julbord och julgåvor till anställda – vad gäller egentligen?

  • Ekonomi
  • 21 Nov
    2023

Planerar du att bjuda dina anställda på en härlig julmiddag som avslutning på året? Kanske även ge dem en julgåva som tack för väl genomfört arbete? Bra tänkt. Det finns dock vissa regler att förhålla sig till. Men vad säger skattereglerna egentligen och vad är nytt för 2023? Camilla, auktoriserad redovisningskonsult på Wint, reder ut vad som gäller.

Så här i jultider är det inte ovanligt att man som arbetsgivare känner sig extra generös och givmild. Smaskiga julbord med hela företaget och fina julgåvor till personalen tillhör vanligheterna. Men det finns vissa regler kring skatt, förmåner och lön att förhålla sig till för att undvika att det ska kosta mer än det smakar för både dig och dina medarbetare.

Gör avdrag för kringkostnader vid julfesten

Om du tänker arrangera ett julbord eller en julfest för dina anställda kan det vara bra att veta att denna omfattas av reglerna för intern representation. Det innebär att du inte har rätt att göra avdrag för den mat och dryck som serveras på festen, såvida du inte nöjer dig med enklare förfriskningar såsom pepparkakor och glögg där kostnaderna understiger 60 kr plus moms per person – sådan förtäring kan du göra avdrag för.

Men om du bjuder på större julbord får du alltså inte göra kostnadsavdrag för mat och dryck. Däremot får du – motsägelsefullt nog – göra avdrag för momsen på din representationsmåltid, upp till 300 kr per person. Om din middag kostar 450 kr/person får du alltså dra av momsen på de första 300 kronorna.

Utöver detta kan du också dra av för eventuella kringkostnader, såsom kostnader för lokalhyra, DJ, trollkarl eller annan underhållning. Avdrag medges då med 180 kr, exklusive moms, per person som deltar på festen så länge dessa är anställda, familjemedlemmar till de anställda eller pensionerade f.d. anställda.

Kom också ihåg att du bara har rätt att göra avdrag för max två personalfester per år, så om du redan ordnat två fester som du gjort avdrag för så får du tyvärr inte dra av för julbordet.

Julbord för anställda 2023
Läs också: Experten tipsar – Det här gäller vid kick off och personalfest

Julgåvan får inte överstiga maxtaket

I normala fall ska den anställde skatta på gåvor som hen får från sin arbetsgivare, då de kan anses vara ersättning för utfört arbete. Julgåvor utgör dock ett undantag från den regeln. Om julgåvans värde uppgår till max 500 kr, inklusive moms, är den nämligen skattefri för den anställde. Dessutom är summan avdragsgill för dig som arbetsgivare.

Det är dock extra viktigt att hålla koll på gåvans pris, för om den blir dyrare än 500 kr – om så bara någon krona – så räknas den som en skattepliktig förmån och den anställde ska då skatta för hela beloppet. Då måste du som arbetsgivare dessutom betala arbetsgivaravgifter samt dra preliminärskatt för förmånens värde.

Kom också ihåg att det är marknadsvärdet man utgår från. Om en vara kostar 525 kr i butik, men du som bolag förhandlar ner priset till 500 kr/st eftersom du beställer många så räknas den ändå som en skattepliktig förmån för mottagaren. Marknadsvärdet är ju över 500 kr.

När det gäller vad du ska ge bort till dina anställda kan du annars låta din kreativitet flöda relativt fritt. Alla typer av gåvor som håller sig under gränsvärdet på 500 kr ska nämligen vara skattefria för den anställde, så länge det inte rör sig om kontanter eller presentkort som kan bytas mot pengar. I övrigt kan du alltså skänka allt från julkorv eller choklad till en mössa eller en rattmuff.

Tänk på att julgåvan till din anställda max får kosta 500 kr.
Tänk på att julgåvan till din anställda max får kosta 500 kr.


Julgåvor till välgörande ändamål

Känner du för att lägga julklappsbudgeten på ett välgörande ändamål istället? Då finns faktiskt ytterligare en sak att hålla ordning på – nämligen vem som tar initiativet till gåvan.

Om det är du som arbetsgivare som bestämmer att ni ska skänka en julgåva till välgörande ändamål i era medarbetares namn, istället för att ge en gåva till personalen, så räknas det som en skattefri förmån för den anställde, precis som andra julgåvor. Kostnaden är dock inte avdragsgill för bolaget.

Men om det är din medarbetare som avsäger sig sin julgåva och ber dig att skänka motsvarande summa till ideell verksamhet istället så ska den anställde beskattas för gåvans värde. I ett sådant fall jämställs nämligen gåvan med kontanter och ska beskattas som lön. Det gäller alltså att göra det på rätt sätt om man vill undvika beskattning.

Lycka till!

Anmäl dig till Wints mailutskick!