Omvandla din enskilda firma till AB – så går det till

Omvandla din enskilda firma till AB – så går det till

  • Guide
  • 6 Nov
    2018

Har det blivit dags att omvandla din enskilda firma till aktiebolag? Bra tänkt! Vi går igenom grunderna i hur en omvandling går till och berättar vad du bör tänka på för att övergången ska bli så smidig som möjligt.

I de allra flesta fall är det mer fördelaktigt att driva aktiebolag än enskild firma eller handelsbolag. Den eventuella extra administration som tillkommer när du driver aktiebolag vägs upp av de många fördelarna som du bland annat kan läsa om i våra artiklar “3 goda skäl att driva aktiebolag istället för enskild firma” eller “Förmåner för egenföretagare – hur funkar det egentligen?”.

Så hur går det då till att omvandla sin enskilda firma till aktiebolag?

Börja med att starta ett aktiebolag

Det allra första steget är att faktiskt att starta upp ett nytt aktiebolag, som till en början är helt fristående från din befintliga firma. I artikeln “Så registrerar du ett aktiebolag – steg för steg” guidar vi dig genom uppstartsprocessen av ett nytt aktiebolag. Om du inte vill sköta registreringen själv kan vi på Wint också erbjuda en smidig genväg. Vi kan nämligen lösa uppstarten åt dig helt gratis. Då får du ett nytt aktiebolag inklusive bankkonto på nolltid, plus att vi redan kopplat på vår automatiserade bokföringstjänst, så att du kan ägna dig helt och hållet åt din business – inte administration! Här kan du läsa mer om den tjänsten.

När du ska starta aktiebolag kan det vara idé att tänka lite på sin tajming, för att få bra ekonomiska fördelar och mindre administration. Om du befinner dig i närheten av ett årsskifte när du ska omvandla ditt bolag bör du med fördel försöka starta aktiebolaget innan det nya året och inte vänta till efter nyår. Det är nämligen bara om du ägt aktier i ett aktiebolag från och med 1 januari och under hela kalenderåret som du får möjlighet att plocka ut en lågbeskattad utdelning när året är slut.

Om du till exempel startar aktiebolaget i november eller december 2021 kan du – om bolaget går plus nästa år – plocka ut en utdelning som beskattas med 20 % när 2022 är slut. Men om du istället hade väntat med att starta aktiebolaget till efter nyår så hade chanserna till lågbeskattad utdelning gått förlorade.

Flytta sedan in firman i aktiebolaget

När du registrerat ditt aktiebolag, satt in ditt aktiekapital på bolagets konto, ansökt om F-skatt och momsregistrering samt registrerat bolaget som arbetsgivare är det dags att se till att du kan börja jobba i aktiebolaget istället för i den enskilda firman. Här finns två tillvägagångssätt:

Det enklaste sättet är egentligen att kort och gott avsluta din enskilda firma och börja jobba från noll i aktiebolaget (här beskriver Skatteverket hur det går till när man avslutar en enskild firma). Eventuellt kan den enskilda firman sälja eventuella inventarier till aktiebolaget, men i övrigt låter du dem vara helt fristående från varandra.

Detta är en metod som är enklare rent redovisningsmässigt, men den kan vara kostsam om du har periodiseringsfonder i den enskilda firman eftersom dessa i så fall måste återföras till beskattning i samband med att firman avslutas.

Det andra alternativet är att flytta över den enskilda firman till aktiebolaget. Hur det går till finns beskrivet nedan.

Berätta mer!

Berätta mer!

Så här funkar flytten

För att slippa skatt när du flyttar över din firma till aktiebolaget måste du hålla dig till följande principer:

  • De tillgångar som finns i den enskilda firman måste övertas av aktiebolaget. För att det inte ska bli någon skatt på flytten måste priset vara marknadsmässigt. Erbjud därför aktiebolaget att köpa firmans tillgångar till ett marknadsmässigt pris. Om den enskilda firman skulle ha skulder som aktiebolaget ska överta betalningsansvaret för så kan det anses som en del av betalningen för tillgångarna.
  • Du kan också låta aktiebolaget ta över tillgångarna till ett bokfört värde, som är lägre än marknadsvärdet – en så kallad underprisöverlåtelse. Då slipper du skatt om du låter aktiebolaget ta över hela verksamheten i firman, inklusive så kallade realtillgångar, dvs maskiner, inventarier, m.m.
  • Om du skulle ha högre skulder än tillgångar i din enskilda firma måste du betala mellanskillnaden till aktiebolaget i samband med ombildningen för att slippa betala skatt. Annars uppstår någonting som kallas förbjudet lån.
  • Om firman avsatt kapital i en expansionsfond ska detta övertas av aktiebolaget som beskattat kapital.
  • Även firmans eventuella periodiseringsfonder ska övertas av aktiebolaget, under förutsättning att de avsatta pengarna finns kvar i firman. I annat fall måste fonderna återföras till beskattning.

När ovanstående åtgärder är klara är du redo att fortsätta jobba som vanligt – fast i form av ett aktiebolag. Glöm bara inte att meddela eventuella leverantörer och partners att du har ett nytt organisationsnummer och kanske också nya bankuppgifter samt företagsnamn.

Avveckla firman

Som ett sista steg i omvandlingen får du inte glömma bort att avveckla din enskilda firma. Du avregistrerar firman genom att följa stegen i onlinetjänsten på verksamt.se och ska sedan göra ett bokslut för den period som gått sen ditt senaste bokslut. Du måste även deklarera för det gångna året när det är dags för deklaration.

På den här sidan har Skatteverket tagit fram en checklista som du kan gå igenom för att säkerställa att du gör rätt när du avslutar din enskilda firma.

Därefter kan du fullt ut fokusera på att bedriva din verksamhet i form av aktiebolag istället.

Men bokföringen då?

Nu när du driver aktiebolag finns stora möjligheter att automatisera bokföringen och minimera din administrationstid. Vi på Wint hjälper gärna till!

Hör av dig till oss så hjälper vi dig att komma igång!

Anmäl dig till Wints mailutskick!