Milersättning, kostförmåner och traktamente 2025 - allt du behöver veta
Ekonomi
14 Jan
2025
Sophia Håkansson
Författare:
Kör du din privata bil i jobbet? Funderar du på att bjuda dina anställda på lunch men är inte helt hundra på vad som gäller? Och hur var det nu igen med traktamente, kommer det nya året innebära några förändringar? Häng med så går vi igenom vad som gäller för 2025.
Vi börjar med den kära milersättningen som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service på bilen. När du använder din privata bil i tjänsten brukar arbetsgivaren betala ut skattefri milersättning. Det betyder att bolaget betalar ut ersättning till dig som uppgår till samma belopp som den skattefria milersättningen. På så vis blir det alltså ingen skatt utan du får skattefri ersättning av ditt bolag. Självklart blir detta en kostnad i bolaget, men det skulle det ju också bli om du tog exempelvis tåg istället för bil.
En del företag betalar även ut extra milersättning, utöver den som är skattefri. Den överskjutande del beskattas istället som att det vore lön. För egenföretagare är det normala att endast ta ut den skattefria milersättningen och sen kan annan ersättning tas som vanlig lön.
Mellan 2008 och 2022 låg den skattefria milersättningen kvar oförändrad på 18,50 kr/mil, trots att kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökade markant. Men den 1 januari 2023 höjdes ersättningen äntligen till 25 kr/mil för dig som använder din privata bil i tjänsten – en välkommen justering för många företagare som hållit i sig – även i år.
För dig som kör förmånsbil är ersättningen 12 kr/mil, med ett undantag för elbilar som har en lägre ersättning på 9,50 kr/mil. Även dessa belopp förblir alltså oförändrade under 2025.
Funderar du på att starta det nya året med att bjuda dina anställda på en rkiktig braklunch? Då kan det vara bra att veta att kostförmånen för 2025 har justerats en aning. Förändringen är inte stor, men det är ändå viktigt att ha koll på detaljerna. Men innan vi går in på siffrorna, låt oss ta en snabb recap om vad kostförmån faktiskt innebär.
Så, en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid. Generellt gäller det för frukost, lunch eller middag, kanske i samband med en tjänsteresa.
Eftersom den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde då betala en förmånsskatt.
När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur efter ett schablonbelopp. Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch kostar.
De nya schablonvärdena för 2025 är följande:
Fri frukost: 61 kr (höjning från 60 kr 2024)
Fri lunch eller middag: 122 kr (höjning från 120 kr 2024).
Kost för en heldag: 305 kr per dag (höjning från 300 kr 2024).
Sen finns det även undantag från regeln om kostförmån, exempelvis om du i samband med representation bjuder en kund på lunch, så uppstår det ingen förmån för dig.
Är du en av dem som ofta är på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2025. Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. För 2025 är det 290 kronor som gäller – precis som förra året. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare.
Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 290 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader.